Blog

Dit is waarom trauma te behandelen is.

Veel mensen denken dat als je eenmaal een traumatische ervaring hebt opgedaan, je hiermee moet leren leven. Dat er niks meer aan te doen zou zijn en de opgedane heftige ervaring je voorgoed heeft getekend. Een veelvoorkomende misvatting die volgens mij nog voortkomt uit de tijd dat de psychologie voornamelijk gericht was op “daar & toen” in plaats van het “hier & nu”. Het gaat er vanuit dat het eerder normaal is om zwaar gebukt te gaan onder je verleden dan dat je de draad weer op kunt pakken.

Ik zou hier graag een alternatief tegenover willen stellen. De belangrijkste vraag die ik beantwoord wil hebben als iemand bij mij komt om een ingrijpende gebeurtenis te verwerken is: hoe komt het dat deze persoon nu nog steeds last heeft van wat er gebeurd is? Ik zie namelijk gebukt gaan onder het verleden niet als een vanzelfsprekendheid. Het verleden is geweest, het bestaat niet meer en toch heeft iemand er last van. Hoe kan dat eigenlijk? Ik stel mij naïef op: wat is toch de reden dat iemand nu nog steeds last heeft van een trauma terwijl het al lang achter hem/haar ligt? In het antwoord hierop schuilt de weg naar bevrijding.

Uiteindelijk moet helder worden welk gevolg het trauma in het hier & nu nog steeds heeft. En als hierop goed wordt doorgevraagd blijkt het altijd over een beschadigd zelfbeeld te gaan. Dat is uiteindelijk waar mensen die getraumatiseerd zijn last van hebben: niet direct van het trauma zelf, maar wat dit met hun zelfbeeld in het hier en nu heeft gedaan. Bij goed doorvragen blijkt dat zo’n beschadigd zelfbeeld in 4 soorten categorieën onder zijn te verdelen:

  • Verantwoording & schuld (ik ben schuldig)
  • Controle (ik ben machteloos)
  • Zelfwaardering (ik ben zwak)
  • Veiligheid (ik ben in gevaar)

Hoewel dit pijnlijke punten zijn om aan te raken bij mijn cliënten, zit hier wel de oplossing in voor de klachten. Het verleden/een trauma kun je niet veranderen, maar zelfbeeld in het hier & nu is echter wel te repareren: en ook nog goed ook. De methode die ik hiervoor gebruik is EMDR: een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. EMDR is een methode die zich volledig richt op de beleving in het hier & nu, want daar zit ook het probleem bij een trauma. Niet het verleden is het probleem, maar welke uitwerking het verleden op het hier en nu heeft. Zodra je dit in de therapie glashelder hebt, is verlossing van je trauma snel en effectief binnen handbereik.

Het blijft mij steeds opnieuw voldoening geven dat mensen binnen slechts enkele sessies voorgoed van de gevolgen van hun trauma’s zijn verlost waar ze soms al jaren onder gebukt gingen. Dat is waar ik energie van krijg en wat mijn werk zo de moeite waard maakt.